top of page

Logopedie bij kinderen ?

In deze beknopte beschrijving geven wij een overzicht van de mogelijke stoornissen die door een logopedist kunnen behandeld worden bij kinderen.

 

1.Taalstoornissen

De taalontwikkeling van uw kind kan een vertraagd of afwijkend verloop vertonen. Men spreekt dan van een taalontwikkelingsstoornis.


De stoornis kan zowel de ontwikkeling van de taalvorm (verbuigingen zoals meervouden en verkleinwoorden en vervoegingen van werkwoorden), de taalinhoud (woordenschat) als het taalgebruik treffen.

3.Leerstoornissen

​Dit kan gaan over zowel lees-, spelling-, schrijf-, als rekenstoornissen. Wij spreken pas van leerstoornissen (dyslexie, dysorthografie, dysgrafie en dyscalculie) als de automatisering van lezen, spelling, schrijven en/of rekenen onvoldoende  op gang komt na 6 maanden intensieve begeleiding. Niet elk leerprobleem is dus een leerstoornis. 

De logopedist zoekt naar de oorzaak van de leerstoornissen en start de begeleiding daar.

 

Een vaak voorkomend misverstand is dat ouders hopen dat logopedisten huiswerk overnemen. Als wij dit zouden doen, wordt de oorzaak van het probleem niet aangepakt en blijven de leermoeilijkheden van het kind bestaan.  

 

Aan de basis van een leerstoornis ligt vaak een psychomotorische stoornis. Ook faalangst, stress en onrust werken de leerstoornissen in de hand. Daarom wordt er regelmatig samen gewerkt met een kinesist. 

 

2.Spraakstoornissen

2.1 Articulatiestoornissen:

Dit betreft stoornissen waarbij spraakklanken niet of verkeerd uitgesproken worden. Het kan gaan over zowel een weglating, een vervanging als een vervorming. Wanneer een kind in zijn spraakontwikkeling duidelijk
achter is t.o.v. het gemiddelde van zijn leeftijdsgenoten, spreken we van een vertraagde spraak-ontwikkeling.

 

2.2 Afwijkend mondgedrag:

De logopedist behandelt de afwijkende mondgewoonten (mondademen, infantiel slikken, tongpersen, duimzuigen,...) en bijkomende articulatiestoornissen samen.
Afwijkend mondgedrag kan een oorzaak zijn van gebitsafwijking. Gebitsafwijking kan oorzaak of gevolg zijn van articulatiestoornissen. Samenwerking met een orthodont is dus zeer belangrijk. 

2.3 Vloeiendheidsstoornissen:

Stotteren is een complexe toestand die méér betekent dan alleen het herhalen of verlengen van klanken en woorddelen of het blokkeren bij het op gang komen van de stemgeving en de articulatie. De onderliggende problemen zoals emoties en cognities worden tevens door
de logopedist behandeld.

4.Stemstoornissen

De logopedist zoekt uit of het kind zijn stem op een verkeerde manier gebruikt (verkeerde ademhaling, te veel/ te weinig spanning op de stembanden,...) of het kind zijn stem misbruikt (te luid spreken, schreeuwen,blootgesteld worden aan rokerige ruimtes, ...). De oorzaak wordt aangepakt in samenspraak met de ouders.

5.Akoepedie

​Kinderen met een gehoordaling vertonen problemen in hun spraak- en taalontwikkeling.

Ook na het plaatsen van gehoorbuisjes kan blijken dat het kind een spraak- of taalachterstand heeft opgelopen in een periode die juist heel belangrijk is in zijn ontwikkeling. Daarom is het zeer belangrijk snel hulp te zoeken bij een logopedist om de achterstand weg te werken.

Bij kinderen met een implantaat of gehoorapparaten is tevens gehoorrevalidatie aangewezen; dit om het oor (opnieuw) te leren ‘luisteren’.

bottom of page